BORN - Het ministerie van sociale zaken heeft autofabriek NedCar in Born (Limburg) werktijdverkorting (wtv) verleend vanaf komende maandag. De wtv geldt voor alle 1787 werknemers en duurt zes weken. Dat maakte NedCar woensdag bekend.

De wtv wordt verleend bij een afname van de productie van minimaal 30 procent. Bij NedCar worden de Colt en de Outlander van Mitsubishi gemaakt, maar door de inzakkende markt stagneert de autoverkoop.

NedCar probeerde eerder al voor de wtv-regeling in aanmerking te komen, maar dat bleek toen onmogelijk. Volgens de vakbonden kwam dit doordat de regeling te ingewikkeld is.

Nog een keer
Bestuurder Henk van Rees van FNV-Bondgenoten zei woensdag te verwachten dat NedCar na het verstrijken van de wtv-periode op 24 februari opnieuw wtv aanvraagt. Dat mag in totaal voor viermaal zes weken, zodat de werknemers een half jaar in een werkloosheidsuitkering geparkeerd kunnen worden. Volgens Van Rees is dat nodig omdat op de automarkt nog geen licht aan het eind van de tunnel te zien is.

De wtv-regeling heeft volgens de vakbond nog een tweede voordeel: de 250 mensen die NedCar onlangs terug in dienst die eerder al eens voor de fabriek gewerkt hadden, kunnen nu in dienst blijven. ,,Dat zijn ingewerkte vaklieden die je wellicht over een half jaar hard nodig hebt'', aldus Van Rees.

Afgesproken is dat een deel van de wtv-periode wordt benut voor (bij-)scholing. Bonden en NedCar voeren daarover volgende week nieuw overleg.