AMSTERDAM - De vier grote steden hebben woensdag hun zorgen geuit bij minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken over een wetsvoorstel dat het aantal koopzondagen moet beperken. Dat meldde een woordvoerder van de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (economische zaken) woensdag.

De steden keren zich tegen de kabinetsplannen om het aantal koopzondagen te beperken tot twaalf per jaar. Slechts in de meest toeristische gebieden zouden steden op die regel een uitzondering mogen maken.

Deze regeling bestaat al. Maar volgens het kabinet maken steden daarvan te vaak oneigenlijk gebruik; ook in gebieden met weinig attracties mogen winkels op zondag open zijn. Onder druk van de ChristenUnie wil het kabinet daarom de wet aanscherpen. Ook SP en SGP willen het aantal koopzondagen beperken.

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag willen zelf kunnen bepalen hoeveel zondagen per jaar winkels hun deuren mogen openen. Volgens de woordvoerder kosten minder koopzondagen de winkeliers veel omzet. "En die is ontzettend belangrijk. Zeker in deze zware economische tijden hebben ondernemers een steun in de rug nodig. Het beperken van koopzondagen is volgens ons het paard achter de wagen spannen."

Aanpassen
Volgens de Haagse wethouder Henk Kool (economie) maakte minister Van der Hoeven in het gesprek met de steden duidelijk niet van plan te zijn het wetsvoorstel aan te passen, omdat het in het regeerakkoord is vastgelegd. Ze verwees de G4 naar de Tweede Kamer, die nog over de plannen moet beslissen. Kool: "Die handschoen zullen we zeker oppakken. We gaan er alles aan doen om dit wetsvoorstel te torpederen."

Het ministerie van Economische Zaken wees er ook op dat het uiteindelijk aan de gemeenteraad is om een goede afweging te maken of meer dan twaalf koopzondagen nodig en wenselijk zijn. Inwoners kunnen bovendien bezwaar maken tegen dat raadsbesluit.