PRAAG - Zodra EU-waarnemers aanwezig zijn bij de Russisch-Oekraïense grens zal Rusland de gasleverantie aan de EU hervatten, zo zei de Tjechische minister Mirek Topolanek woensdag tijdens een persconferentie in Praag.

Rusland en Oekraïne zijn beide bereid om EU-waarnemers toe te laten. Die moeten toezien op de aanvoer en doorvoer van Russisch gas bestemd voor de Europese markt. De regeringen moeten een akkoord hierover donderdag in Brussel nog formeel bevestigen, zei voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie.Rusland sloot de gasleverantie aan Oekraïne, ook bestemd voor doorvoer naar de EU, woensdag geheel af nadat het eerder de toevoer al gedeeltelijk had afgesloten.

Gevolg is dat tientallen miljoenen Oost-Europanen in de kou dreigen te komen. Landen als Bulgarije zijn geheel afhankelijk van de gasbuis door Oekraïne. Hongarije heeft de gaslevering al gerantsoeneerd.

Rusland en Oekraïne ruziën al weken over achterstallige betalingen en een nieuwe gasprijs.

Toetreding
Barroso haalde bij de persconferentie in Praag nog keihard uit naar Oekraïne. Hij zinspeelde erop dat het land de vurig gewenste toetreding tot de Europese Unie op het spel zet door de ruzie met Rusland. "Een vlotte doorvoer van Russisch gas naar de EU is belangrijk als Oekraïne nauwere banden wil met ons", zei Barroso. "Als Oekraïne dichter bij de EU wil komen, moet het geen problemen creëren voor het gas naar de EU."