BERLIJN - De Duitse overheid overweegt grote bedrijven financieel te ondersteunen door leningen te garanderen en ze van extra liquiditeit te voorzien.

De regering van bondskanselier Angela Merkel zou daarvoor tot 100 miljard euro willen uittrekken. Dat meldde de zakenkrant Financial Times Deutschland woensdag op basis van regeringsbronnen.

De Duitse regering vreest dat grote bedrijven in de loop van dit jaar door de financiële crisis in liquiditeitsproblemen komen, omdat ze niet of nauwelijks nieuwe kredieten kunnen afsluiten. In combinatie met de afzwakkende Duitse economie zou dit belangrijke bedrijven in gevaar kunnen brengen. "We mogen geen bedrijven failliet laten gaan wegens de huidige moeilijkheden", aldus bronnen binnen de regeringspartij CDU/CSU.

Mogelijk wordt maandag een besluit genomen over het reddingsplan voor het Duitse bedrijfsleven. Merkel en haar coalitiegenoten werken ook aan een tweede economisch stimuleringspakket van ongeveer 50 miljard euro. Eerder verstrekte Duitsland al tientallen miljarden euro's aan extra liquiditeit aan de bankensector.