AMSTERDAM - Online handelsplatform Markplaats neemt het verbod op ivoorhandel, zoals moederbedrijf eBay dat per 1 januari heeft ingevoerd, niet over.

"Marktplaats is niet bij de transacties betrokken," aldus een reactie van de handelssite. De handel in ivoor is wereldwijd sinds 1987 verboden, maar veel handelaren maken illegaal gebruik van veilingsites.

Antiek
eBay besloot hierdoor tot een totaalverbod voor de handel in goederen waarin slagtanden van olifanten en andere zeldzame dieren zijn verwerkt. Marktplaats maakt een uitzondering voor ivoorspullen die zijn gemaakt voor 1 juni 1947. Het ivoor mag dan worden verkocht omdat het als antiek wordt beschouwd.

Volgens dierenbeschermingsorganisatie IFAW is de legaliteit van ivoorgoederen lastig te controleren. "Het is ontzettend moeilijk om legaal en illegaal ivoor uit elkaar te halen. Er vindt hoe dan ook vermenging plaats," aldus Rikkert Rijnen van IFAW.

Regels
Volgens hem komt Marktplaats zijn eigen regels op dit gebied niet goed na, en is er praktisch geen controle op certificaten voor antiek ivoor. "Dit terwijl er gemiddeld 80 ivoorgoederen op Marktplaats staan die van dubieuze herkomst zijn."

IFAW pleit voor een meldingssysteem zoals eBay dat heeft ingevoerd, waarbij de plaatser van ivoor een automatische waarschuwing krijgt. De economische impact van een ivoorverbod is volgens IFAW minimaal. "De olifanten moeten het voordeel van de twijfel krijgen en Marktplaats moet helemaal geen ivoor meer willen verkopen", stel Rijnen.