NEW YORK - De aandelenmarkten in New York wonnen dinsdag terrein. Beleggers op Wall Street zagen positieve signalen in door de Federal Reserve (Fed) gepubliceerde vergaderingsnotulen. Vooral technologie-aandelen waren in trek.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen steeg 0,7 procent, ofwel 62,21 punten, tot 9015,10 punten. De breed samengestelde S&P 500-index won 0,8 procent tot 934,69 punten. Schermenbeurs Nasdaq boekte een winst van 1,5 procent en sloot op 1652,38 punten.

Rente
Uit de notulen van de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, blijkt dat de Fed de rente lang laag wil houden. Op die manier moet de Amerikaanse economie, die in zwaar weer verkeert, een duw in de rug krijgen. Het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten ligt nu op een niveau tussen 0 en 0,25 procent.

Een lage rente is over het algemeen goed voor aandelenbeurzen. Sommige beleggers redeneren dat ze hun geld beter in aandelen kunnen stoppen dan op een spaarrekening zetten. Normaal gesproken bewegen rentetarieven op spaarproducten mee met de rente van centrale banken.

Omdat de Fed een somber beeld schetste van de Amerikaanse economie, hopen beleggers ook op extra steunmaatregelen van de overheid. Dat zou goed nieuws zijn voor in nood verkerende bedrijven.

Technologie
Technologie-aandelen waren in trek op Wall Street. Sommige investeringsplannen van de aanstaande president Barack Obama richten zich direct op de technologische infrastructuur. IBM (plus 2,8 procent) en Hewlett-Packard (plus 8,2 procent) waren binnen de Dow stevige winnaars.

De oliemaatschappijen Chevron (plus 0,8 procent) en ConocoPhillips (plus 0,2 procent) profiteerden van de recente opmars van de olieprijs. Deze is opgelopen als gevolg van het geweld in het Midden-Oosten en het gasconflict tussen Oekraïne en Rusland. ExxonMobil daalde 1,6 procent.

Tegenvallende macrocijfers temperden het enthousiasme bij beleggers enigszins. Zo bleek dat de fabrieksorders in de Verenigde Staten in november harder gedaald zijn dan verwacht. Ook cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt vielen tegen.

Microsoft
Softwaregigant Microsoft won 1,2 procent. Het bedrijf meldde in 2008 wereldwijd 28 miljoen Xbox 360-spelcomputers te hebben verkocht. Daarmee zou het bedrijf zijn positie ten opzichte van concurrent Sony, maker van Playstation-spelcomputers, hebben verstevigd.

In de New Yorkse valutahandel noteerde de euro 1,3510 dollar, tegen 1,3425 dollar bij het slot van de beurzen in Europa.