AMSTERDAM - De Europese beurzen zijn dinsdag met winst gesloten. Optimisme over economische stimuleringsmaatregelen door Duitsland en de Verenigde Staten zette de belangrijkste Europese graadmeters ook op de derde handelsdag van het nieuwe jaar in de plus.

De AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, ging met 7,49 punten omhoog tot 269,27 punten, een winst van 2,9 procent. De AEX is sinds het einde van vorig jaar al met bijna 10 procent gestegen.

De MidKap-index won 1,7 procent (5,59 punten) tot 341,93 punten. De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tussen 0,9 en 1,1 procent omhoog.

ArcelorMittal
De AEX werd aangevoerd door ArcelorMittal, een van de meest zwaarwegende fondsen van de hoofdindex, dat een koerswinst van 13,5 procent boekte. Het staalconcern heeft vorig jaar twee derde van zijn beurswaarde in rook zien opgaan.

Ook bouwbedrijf BAM viel positief op met een koerswinst van 7 procent. Bij de middelgrote fondsen van de MidKap-index ging concurrent Heijmans zelfs met 18,1 procent omhoog. De koersen van beide bouwbedrijven kregen het afgelopen jaar eveneens zware klappen te verwerken.

Ahold
Supermarktconcern Ahold was zonder aanwijsbare reden voor de tweede achtereenvolgende dag het slechtst presterende fonds in de AEX. Het aandeel Ahold werd 3,8 procent minder waard.

Bij de Midkappers verloor AMG 0,6 procent van zijn waarde. De producent van onder meer hoogwaardige metalen voor de ruimte- en luchtvaartindustrie waarschuwde maandag dat de winst over het afgelopen jaar lager zal uitvallen dan eerder werd gedacht. AMG grijpt hard in en schrapt ruim 10 procent van het personeelsbestand.

ASMI
ASMI, dat eveneens aan de MidKap staat genoteerd, won 9,3 procent. De toeleverancier van de chipindustrie kondigde een samenwerkingsverband aan met het Amerikaanse SAFC Hitech.

In Frankfurt stond Volkswagen in de belangstelling, nadat branchegenoot Porsche bekend had gemaakt zijn aandeel in de onderneming te hebben uitgebreid tot meer dan 50 procent. Het aandeel VW werd bijna 12 procent meer waard.

Euro
De euro kostte aan het eind van de Europese handelsdag 1,3425 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op maandag was dit nog 1,3580 dollar.

De spanningen in het Midden-Oosten en de gasruzie tussen Rusland en Oekraïne stuwden de olieprijs met 0,6 procent omhoog tot 49,12 dollar per vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter).