FRANKFURT - De gasruzie tussen het Russische staatsgasbedrijf Gazprom en Oekraïne raakt ook de gastoevoer naar Duitsland. Het Duitse energiebedrijf E.ON Ruhrgas meldde dinsdag dat de toevoer van Russisch aardgas sinds het begin van de dag sterk is afgenomen.

De belangrijkste Duitse gasimporteur verwacht dat de toevoer van gas via Oekraïne later op de dag volledig stilvalt.

Ook Oostenrijk en Tsjechië kampen met een sterke terugval in de aanvoer. Vrijwel alle leveringen via Oekraïne richting landen als Griekenland, Turkije, Macedonië, Kroatië, Polen, Bulgarije en Roemenië zijn inmiddels opgeschort. Landen als Nederland, Italië, en Frankrijk hebben vooralsnog geen last van het gasconflict.

Gaskraan
Gazprom heeft de gaskraan naar Oekraïne maandag grotendeels dichtgedraaid wegens een conflict over achterstallige betalingen en prijzen. Daardoor zijn ook de leveringen van Russisch aardgas aan Europese landen verstoord geraakt. Ongeveer een kwart van de Europese gasvoorziening is afkomstig uit Rusland. Hiervan loopt 80 procent via pijpleidingen in Oekraïne.

De regering van Bulgarije riep een crisisberaad bijeen. Het land is extra kwetsbaar voor de verstoring omdat het, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Griekenland en Turkije, geen alternatieve aanvoerwegen heeft voor gas. De temperatuur in het land daalde afgelopen nacht tot onder de minus 15 graden Celcius.