AMSTERDAM - Automaker Toyota gaat zijn 12 Japanse fabrieken 11 dagen stilleggen. Het bedrijf hoopt hiermee de oplopende voorraden van onverkochte auto's weg te werken.

Vooral in de VS heeft Toyota het zwaar. In december kelderde de verkoop met 37 procent ten opzichte van 2007. De Japanse verkoop daalde vorige maand met 18 procent. Het Japanse bedrijf lijdt hierdoor voor het eerst in zijn bestaan verlies voor het boekjaar dat loopt tot 31 maart.

De 11 dagen productiestop worden verspreid over februari en maart. De onderbreking komt neer op 200.000 minder nieuwe auto's.

De eerder aangekondigde maatregel om in januari een productiestop van drie dagen af te kondigen blijkt hiermee niet voldoende. Topman Katsuaki Watanabe liet eind december weten dat de autofabrikant in "een nooit eerder vertoonde noodsituatie" verkeert.

Toyota zet behalve op de productie ook een rem op de werktijden. In 16 van de 75 fabrieken wereldwijd worden nachtdiensten voor onbepaalde tijd geschrapt. Verder worden de bonussen van het management naar beneden gebracht.