AMSTERDAM - Gratis vloerbedekking, kantoormeubels of een jaar huurkorting. Volgens vastgoedmakelaar DTZ Zadelhoff proberen kantoreneigenaren met dergelijke lokkertjes in de huidige crisistijd potentiële huurders over de streep te trekken.

De grootste vastgoedmakelaar van Nederland gaf dinsdag een vooruitblik voor de Nederlandse vastgoedmarkt voor kantoren en bedrijfsruimten. DTZ verwacht dat de vastgoedmarkt een moeilijk jaar tegemoet gaat met dalende verkoopprijzen en een afnemende vraag onder huurders.

Volgens DTZ-directeur Mathijn van de Pas geven verhuurders er in deze situatie de voorkeur aan zogeheten 'incentives', zoals een jaar gratis huren, boven het verlagen van de huurtarieven. De reden hiervoor is dat het officiële rendement dat zij halen op hun panden zo op peil blijft. "Dat is natuurlijk best krom", zei Van de Pas.

Vastgoed
Vastgoed is een van de sectoren die het hardst getroffen wordt door de kredietcrisis en de economische teruggang. In de waarde van panden zit al een jaar lang een dalende lijn. DTZ verwacht dat de waarde van kantoren in Nederland tot ruim 20 procent zal dalen vanaf het hoogtepunt.

Verder verwachten de makelaars dat de leegstand op de kantorenmarkt verder zal oplopen door een teruglopende vraag naar kantoren. Op dit moment heeft ongeveer 12 procent van de kantoorruimte in Nederland geen huurder.