TEMPE - De activiteit in de Amerikaanse dienstensector is in december minder sterk gekrompen dan in november. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Institute for Supply Management (ISM).

De zogenaamde inkoopmanagersindex kwam uit op een stand van 40,6 punten tegen het historische dieptepunt van 37,3 punten in november. Analisten gingen uit van een daling tot een stand van 37 punten.

Een stand onder de vijftig punten duidt op krimp. De Amerikaanse dienstensector is goed voor 80 procent van de economische activiteit in de Verenigde Staten en omvat activiteiten in onder meer de bankensector, de luchtvaart en horeca.

Fabrieksorders
Het Amerikaanse ministerie van Handel maakte dinsdag bekend dat de fabrieksorders in de Verenigde Staten in november met 4,6 procent zijn gedaald. De orders namen sterker af dan analisten hadden verwacht. Zij gingen uit van een daling met 2,5 procent.

In oktober was er al sprake van een forse daling van 6 procent. Dat was de scherpste daling in acht jaar. De verdere daling in november is een duidelijke aanwijzing dat de afzwakkende Amerikaanse economie en de kredietcrisis de Amerikaanse industrie sterk hebben geraakt.

Exclusief de veranderlijke orders voor transportmiddelen gingen de fabrieksorders in november met 4,2 procent achteruit, na een daling van 5,1 procent in oktober.