BRUSSEL - De Europese Commissie reageert veel te slap op het afsluiten van de gastoevoer naar grote delen van Europa, stelde beoogd PvdA-lijsttrekker Thijs Berman in het Europees Parlement dinsdag.

Rusland draaide dinsdagochtend de gaskraan bij Oekraïne dicht, waardoor veel Europese landen over enkele dagen in de kou dreigen te komen.

Vuist
De Europese Commissie had dinsdagochtend Rusland en Oekraïne opgeroepen een akkoord te sluiten over de gastoevoer. "Maar Brussel moet in Moskou veel harder met de vuist op tafel slaan, dat het volstrekt onaanvaardbaar is energie te gebruiken als chantagemiddel voor machtspolitiek. Als er een dispuut is over de gasprijs, los je dat niet op door de gaskraan dicht te draaien", vindt Berman, die Moskou kent als voormalig radiojournalist daar.

Hij waarschuwt dat Rusland zo een minder betrouwbare zakenpartner wordt voor westerse bedrijven. Berman meent dat de afgesloten toevoer duidelijk maakt dat Europa energie moet besparen en andere energiebronnen moet aanboren dan het Russische gas.

Koppeling
Europarlementslid Toine Manders (VVD) ziet een oplossing in het koppelen van gasnetten in Europa. "We moeten de vaste netten aansluiten op een soort ringleiding. Als Rusland dan de kraan dichtdraait, kunnen we simpel Libië, Turkmenistan of Noorwegen vragen meer te leveren", verwacht Manders. "Dan zijn wij niet afhankelijk meer van Rusland, maar wordt Rusland afhankelijk van ons."

Energiebedrijven in de EU zijn al bereid zo'n EU-bedrijf te vormen. CDA'er Lambert van Nistelrooij, die behoorlijk geschokt zegt te zijn door de Russische actie, vindt zo'n consortium een heel goed idee. "We moeten haast maken met zulke oplossingen. Het beheer moet anders. Anders blijven we last hebben van conflicten waar we niets mee te maken hebben."

Het Europees Parlement houdt volgende week in Straatsburg een ingelast debat over het gasconfict.