AMSTERDAM - De groei van online video zet ook in de VS door. Amerikanen keken in november 12,7 miljard video's op internet, een groei van 34 procent, meldt marktonderzoeker Comscore.

Google gaat dankzij dochterbedrijf Youtube aan de haal met het leeuwendeel van de kijkers. Google serveerde in november een totaal van 5,1 miljard filmpjes, veertig procent van alle online video's.

Fox Interactive Media volgt op respectabele afstand met 439 miljoen video's (3,5 procent marktaandeel) en derde is mediabedrijf Viacom met 325 miljoen bekeken video's (2,6 procent marktaandeel).

Huishoudens
Volgens Comscore wordt er nu in 77 procent van alle Amerikaanse huishoudens naar online video gekeken. Gemiddeld werd 273 minuten per persoon gekeken.

Op commercieel gebied is de groei er nog lang niet uit, met naar verwachting een omzet van 850 miljoen dollar (650 miljoen euro) in 2009 aan advertentie-inkomsten. Dat is zo'n 8 procent van alle reclame-uitgaven in de VS.

Onderzoekers van eMarketer voorzien een stijging van de online inkomsten naar 4,6 miljard dollar (3,5 miljard euro) in 2013.