AMSTERDAM - Porsche heeft zijn belang in Volkswagen maandag uitgebreid naar meer dan 50 procent. Daarmee heeft de autobouwer nu officieel de controle bemachtigt over het veel grotere Volkswagen.

Tot maandag had Porsche al een belang van 42 procent opgebouwd in het Duitse collega-bedrijf. Het doel was om vorig jaar al een meerderheid te verkrijgen, maar een hausse in Volkswagenaandelen dreef de prijs op naar 1000 euro per aandeel.

Op maandag was de koers van Volkswagen afgedaald tot een voor Porsche acceptabele 254 euro.

Scania
Porsche verkrijgt zo indirect ook controle over de Zweedse vrachtwagenbouwer Scania. De automaker uit Stuttgart is volgens de Zweedse wet verplicht een bod uit te brengen op het bedrijf. Maar het Duitse bedrijf is niet geïnteresseerd in Scania en zal het wettelijke minimumbedrag bieden, aldus een verklaring.

Kijkend naar de aantallen is de overname opmerkelijk. Porsche maakt per jaar 100.000 auto's en boekte in 2007 een omzet van 7 miljard euro. Volkswagen fabriceert jaarlijks 5 miljoen auto's en noteerde in 2007 een omzet van 109 miljard euro. Porsche maakt echter twee keer zo veel winst.

Met de toekomstige combinatie Porsche-Volkswagen ontstaat een concern met een beurswaarde van circa 75 miljard euro.  De bedrijven blijven wel onafhankelijk van elkaar opereren.