DETROIT - De Amerikaanse autoproducenten General Motors (GM) en Ford hebben in december in de Verenigde Staten veel minder auto's verkocht dan een jaar eerder. General Motors zag de verkopen dalen met 31 procent, bij Ford werden er 32 procent minder auto's verkocht.

Dat maakten de bedrijven maandag bekend. De verkopen bij Ford daalden in de laatste maand van vorig jaar naar ruim 139.000, tegen ruim 205.000 een jaar eerder. General Motors verkocht bijna 222.000 auto's.

In heel 2008 bracht General Motors bijna 3 miljoen nieuwe auto's aan de man, terwijl Ford er bijna 2 miljoen verkocht. Op jaarbasis was er bij Ford sprake van een daling van 21 procent. Ford deed het daarmee naar eigen zeggen iets beter dan zijn Amerikaanse concurrenten. Het marktaandel van Ford in de VS nam met 0,7 procent toe tot 14,6 procent. GM zag de verkopen op jaarbasis met 23 procent dalen.

Noodlening
Ford gaf vorige maand, in tegenstelling tot branchegenoten General Motors en Chrysler, aan voorlopig geen gebruik te willen maken van de noodleningen die de Amerikaanse overheid aan de noodlijdende autosector heeft aangeboden. General Motors en Chrysler kregen ruim 17 miljard dollar steun toegezegd.

De verkopen bij Chrysler zakten in december met 53 procent in. Daarmee verkocht het bedrijf in heel 2008 minder dan 1,5 miljoen auto's, 30 procent minder dan in 2007.