NEW YORK - De beurzen op Wall Street leden maandag verliezen. Het omvangrijke stimuleringspakket voor de economie van de aankomend president Barack Obama werd overschaduwd door sombere geluiden van de Federal Reserve.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen daalde 0,9 procent tot 8952,89 punten. De breed samengestelde S&P 500-index verloor 0,5 procent tot 927,45 punten. Schermenbeurs Nasdaq sloot op 1628,03 punten, een verlies van 0,3 procent.

Obama
Maandag werd bekend dat Obama de belastingen met ruim 300 miljard dollar wil verlagen om de zwakke Amerikaanse economie te stimuleren. Het enthousiasme hierover werd echter getemperd door bestuursleden van de Federal Reserve. Zij waarschuwden afgelopen weekeinde voor het gevaar van deflatie. Dat is een situatie waarin het prijspeil langere tijd daalt.

Ook werd er door sommige handelaren wat winst genomen, na de flinke opmars van Wall Street op vrijdag. De belangrijkste indices eindigden op de eerste handelsdag van het jaar 2,9 tot 3,5 procent hoger.

Wachten
Toch leken beleggers maandag vooral de kat uit de boom te kijken. "Op dit moment wachten we tot er bericht komt van de nieuw gekozen regering en wat voor nieuws dat is", stelde een Amerikaanse handelaar.

Telecombedrijven deden het slecht op de beurs. Ze hadden last van een rapport van een analist van Bernstein Research, die voorspelt dat de verkoop van mobiele telefoontjes zal teruglopen. Telecombedrijf AT&T verloor 3,4 procent, Verizon Communications ging 6,2 procent onderuit.

Een gunstig macrocijfer kon het sentiment ook niet ten goede doen keren. In november bleken de bouwuitgaven met 0,6 procent te zijn afgenomen. Analisten hadden gerekend op een daling van 1,6 procent.

Apple
Technologiebedrijf Apple eindigde 4,2 procent hoger. Topman Steve Jobs maakte bekend te lijden aan een hormonale aandoening waardoor hij veel gewicht verliest. Beleggers waren blij dat er duidelijkheid kwam over de gezondheidssituatie van Jobs, waarover veel geruchten gingen.

De olieprijs liep met 4,7 procent op tot 48,50 dollar per vat van 159 liter. Dat kwam onder meer door de onrust in de Gaza en de gasruzie tussen Rusland en Oekraïne. Chevron steeg 0,2 procent, ExxonMobil eindigde onveranderd.

Ford
Automakers Ford (plus 4,9 procent) en General Motors (plus 1,6 procent) wonnen terrein nadat ze verkoopcijfers bekend hadden gemaakt. Deze waren minder slecht dan analisten hadden verwacht.

In de New Yorkse valutahandel noteerde de euro 1,3575 dollar, tegen 1,3580 dollar bij het slot van de beurzen in Europa.