AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben maandag ook de tweede handelsdag van het jaar positief beëindigd. Door de stijgende olieprijs gingen vooral de koersen van verschillende Europese energiebedrijven omhoog. De winsten waren echter wel bescheidener dan vrijdag.

De AEX-index, de hoofdgraadmeter van de beurs in Amsterdam die vrijdag nog 5 procent omhoog ging, boekte een winst van 1,4 procent (3,55 punten) tot 261,78 punten. De MidKap-index ging 2,7 procent (8,89 punten) omhoog tot 336,34 punten.

De FTSE-index in Londen boekte een winst van 0,4 procent. De belangrijkste beurzen in Frankfurt en Parijs sloten 0,2 en 0,3 procent hoger dan vrijdag.

Deflatie
Gedurende de middag doken de Europese graadmeters door waarschuwende berichten van centrale banken in Europa en de Verenigde Staten over de dreiging van deflatie kortstondig in de min. Ondanks lagere koersen op de beurzen van Wall Street werden deze verliezen in het laatste handelsuur echter weer omgebogen.

Door de spanningen in de Gazastrook steeg de olieprijs met 2 procent tot 47,23 dollar per vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter). Olieconcern Shell boekte hierop aan het Damrak een winst van 2 procent.

Energie
In Parijs ging energiebedrijf Energie de France met 3 procent omhoog. Het Duitse energiebedrijf Eon boekte in Frankfurt een winst van 2,5 procent.

SBM Offshore profiteerde weinig van de hogere olieprijs en een gunstig rapport van de Amerikaanse bank Goldman Sachs. De toeleverancier aan de olie- en gasindustrie zag zijn koers slechts met 0,4 procent omhoog gaan.

Aegon
Verzekeraar Aegon en producent van navigatie-apparatuur TomTom, vorig jaar twee van de slechtst presterende fondsen aan de Amsterdamse beurs, waren met winsten van respectievelijk 7,9 en 6,4 procent de grootste winnaars van de AEX-index. De grootste verliezer was Ahold, dat zijn koers met 1,7 procent zag dalen.

Uitgeefconcern Wolters Kluwer zakte na een aanvankelijke winst weg, en sloot 0,7 procent lager. Deutsche Bank heeft maandag zijn advies voor het aandeel van het bedrijf verlaagd. Het advies voor concurrent Reed Elsevier is door de Duitse bank op 'kopen' gesteld. Het aandeel van dat bedrijf ging 1,7 procent omhoog.

De euro noteerde aan het einde van de handelsdag 1,3580 dollar. Vrijdag kostte een euro bij het slot van de Europese beurzen nog 1,3960 dollar.