DELFT - Calvé-pindakaas is onlosmakelijk verbonden met Delft. Na het vertrek van de pindakaasfabriek uit de stad wil Delft dan ook een aandenken aan het populaire boterhambeleg.

"De gemeente is met moederbedrijf Unilever in gesprek over een museum", zei een zegsvrouw van Delft. Zij bevestigde een artikel hierover op de site van het AD.

Ruim 124 jaar lang was Delft de bron van de Calvé-pindakaas. De sausenfabriek sloot in mei 2008 echter haar deuren en verplaatste de productie naar Rotterdam.

Archief
Er zijn nog geen concrete plannen voor het museum. Wethouder Ronald Vuijk opperde dat de collectie Calvé-memorabilia misschien wel kan worden ondergebracht in het museum Lambert van Meerten aan de Oude Delft.

"We hebben een enorm archief over de geschiedenis van Calvé", zegt een voorlichtster van Unilever. Het moederbedrijf van Calvé wil wel meewerken aan een museum, als een soort afscheidsgebaar aan Delft.

Mocht het museum er komen, dan kunnen hier bijvoorbeeld het allereerste en allerlaatste potje pindakaas uit de Delftse Calvé-geschiedenis worden ondergebracht. Net als fotomateriaal van de fabriek en mogelijk ook delen van de machinerie waarmee de pindakaas werd gefabriceerd.