AMSTERDAM - Het wordt al jaren aangekondigd, maar op de elektronicabeurs CES in Las Vegas lijkt de televisie met internettoegang voor het eerst serieus van zich te laten horen.

Het belangrijkste nieuws op dit front komt van de Koreaanse tv-maker LG, die maandag een samenwerking aankondigde met de Amerikaanse filmverhuurder Netflix. Vanaf dit voorjaar kunnen eigenaren van een speciale LG-tv voor een vast bedrag per maand online films en series huren.

Chipmaker Intel en internetbedrijf Yahoo zullen tijdens de beurs bekendmaken welke tv-producenten ondersteuning gaan bieden voor de door de twee bedrijven ontwikkelde software ('widgets') die online informatie toevoegt aan traditionele tv-beelden.

Afstandsbediening
Die webinformatie wordt met de bekende afstandsbediening opgeroepen, in plaats van met een toetsenbord. Mensen nemen niet graag afscheid van hun bekende manier van tv-kijken, dus de integratie van internet en tv moet zo onopvallend en simpel mogelijk zijn, stelt een onderzoeker in dienst van Intel tegenover de Wall Street Journal.

De eerste geruchten over televisies met internettoegang circuleerden al halverwege de jaren '90, maar tot op heden blijft het online tv-kijken vooral beperkt tot computers. Het afgelopen jaar introduceerden Panasonic, Sharp en Samsung al televisies die informatie van Google (Youtube, Picasa) laten zien.

LG verwacht dat 'internet-tv's' een flink marktaandeel kunnen bemachtigen, al kost zo'n tv ongeveer 300 dollar meer dan een zonder internet.