AMSTERDAM - Verschillende Japanse bedrijven werken aan plannen voor nieuwe geothermische elektriciteitscentrales, de eerste die in bijna 20 jaar in het land gebouwd zullen worden.

Vijf grote technologische concerns hebben initiatief genomen. Zo investeert het Japanse energiebedrijf J-Power samen met Mitsubishi meer dan 300 miljoen euro in de bouw van een energiecentrale in de provincie Akita, in het noorden van Japan. Volgens zakenkrant Nikkei business daily kunnen de bedrijven bovendien rekenen op overheidssteun.

Met actieve vulkanen verspreid over het land is Japan, net als bijvoorbeeld IJsland, bij uitstek geschikt voor de ontwikkeling van geothermiek, of aardwarmte. Toepassing van de techniek is bovendien politiek aantrekkelijk, omdat het kan bijdragen aan een onafhankelijke elektriciteitsproductie en een verhoging van het aandeel duurzame energie.

Japan
De Japanse CO2-uitstoot is met 1,38 gigaton in 2008 's werelds zevende. Daarmee is het land ver afgeweken van de beoogde koers onder het Kyoto-protocol: het oude klimaatverdrag verplicht Japan de uitstoot vanaf 1990 met 6 procent te verlagen, maar in werkelijkheid is deze al met 10 procent gestegen.

Het is niet voor het eerst dat Japan kijkt naar het energiepotentieel van 's lands vulkanisme. Ook na de oliecrises van de jaren '70 heeft Tokyo geïnvesteerd in geothermiek. De 18 operationele aardwarmtecentrales die uit die periode zijn overgebleven leveren momenteel echter slechts 0,2 procent van de totale elektriciteitsproductie.