AMSTERDAM - Europese investeerders krijgen weer wat meer vertrouwen in de economie. De zogenoemde Sentix-index, gemeten door het Duitse onderzoeksinstituut Sentix, is gestegen van min 42,3 in december naar min 34,4 in januari.

Het is de eerste keer sinds 7 maanden dat de index een stijging laat zien. De uitkomst in december was de laagste sinds augustus 2005.

Volgens Sentix hebben zowel de renteverlagingen als de overheidsmaatregelen om de economie te stimuleren geleid tot het onverwachte herstel van het sentiment onder investeerders.

Voorbode
In juni 2007 bereikte de index nog een hoogtepunt van 42 punten, om daarna snel bergafwaarts te gaan. In juli 2008 dook het cijfer onder nul. Het onderzoeksinstituut zelf noemt de ommekeer 'bijzonder', omdat die zich voordoet in slechte macro-economische omstandigheden. "Het is mogelijk dat er nu een stabilisering optreedt, die een voorbode vormt van een herstel in de tweede helft van 2009", aldus Sentix.

Het onderzoeksinstituut ondervraagt maandelijks duizenden particuliere en institutionele investeerders over hun huidige beoordeling en verwachtingen van de toestand van de economische conjunctuur in verschillende regio's.