Maandag 4 januari, 2038, eerste werkdag van het "Groene Overvloed" jaar. Ik parkeer mijn auto bij mijn kantoor en koppel hem aan het electriciteitsnet.

Door Bart de Rijk | Logica

Niet om mijn auto op te laden, nee: zijn 100 KW elektromotor fungeert samen met de auto's van collega's als een extra aggregaat dat naar behoefte het kantoor en het electriciteitsnet van stroom kan voorzien. Groene Overvloed.

De motoren draaien op brandstofcellen, getankt bij het plaatselijke celstation. Daar wordt de overcapaciteit van de zonnepanelen van mijn eigen dak gebundeld met die van mijn plaatsgenoten. Deze decentrale capaciteit wordt aangevuld met grootschalig opgewekte duurzame energie.

Windpark
Een windpark met oppervlakte van 6 procent van de Noordzee voorziet dan alle omliggende landen van de benodigde energie; zonnepanelen in 6 procent van de Sahara dekken de energiebehoefte van de hele wereld en transformeren en passant zout water in zoet water. Tegen lagere prijzen dan de huidige fossiele energievoorziening. Groene Overvloed.

Die auto van mij is dan geproduceerd op basis van doorontwikkelde "Cradle 2 Cradle" principes met maar een fractie van het grondstofverbruik van oudere auto's. Tijdens het rijden vervuilt hij de lucht niet en de motor werkt geluidloos; de enige resterende milieubelasting van autorijden is het ruimtebeslag van auto's en wegen. Groene Overvloed.

Goedkoper
Groene Overvloed is een gedachtenexperiment: wat gebeurt er als de prijs van zonne-energie wereldwijd fors onder de huidige energieprijs duikt en in de gehele energiebehoefte voorziet? Op Hawaï is zonne-energie al goedkoper dan energie uit fossiele brandstof.

Het IEA rapporteert dat in de OECD landen de geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit jaarlijks met 40 procent is gegroeid over de afgelopen 15 jaar, terwijl in 10 jaar de prijs per Watt met 33 procent is gedaald tot gemiddeld 7 dollar per watt. Verdere prijsdalingen zijn te verwachten door schaalvergroting van productie, overschakelen naar grondstofarme en dus goedkope dunne-film zonnecellen en verdere efficiëntieverbeteringen.

Een prijs van 1 dollar per watt moet dan haalbaar worden. Voor eenmalig 4.000 dollar aan panelen heeft u dan uw huis 20 jaar lang van genoeg stroom voorzien voor het gemiddelde huishouden; de helft van wat u nu kwijt bent aan grijze stroom. Dergelijke prijsverhoudingen creëren een massale capaciteitstoename.

Paradox van duurzame energie
Als deze trends doorzetten, zijn energieverbruik en transport niet langer beperkt door eindige brandstofvoorraden en klimaatverstorende milieubelasting. Er treedt dan een bijzondere paradox op voor voorvechters van het milieu: juist door hun inzet voor duurzame energie en energie-efficiency is verdere energiebesparing dan niet langer nodig.

Dus mijn hyperefficiënte auto in 2038 kan best weer een SUV-maat hebben en een leuk ritje maken; mijn huisserver kan ik weer zonder morele en financiële pijn dag en nacht aan laten staan. Leven we dan in Utopia? Nou, land (voedselvoorziening!) en tijd blijven schaars, nieuwe milieuproblemen zijn tegen die tijd ook niet uit te sluiten, maar we hebben dan wel een 'Big Hairy Audacious' Goal bereikt.

Bart de Rijk is Management Consultant op gebied van Corporate Responsibility bij Logica Management Consultancy.