BERLIJN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) voert maandag besprekingen met haar coalitiegenoten over een tweede stimuleringspakket van tientallen miljarden euro's om de Duitse economie uit het slop te trekken.

Tot de mogelijke maatregelen behoren onder meer belastingverlagingen en investeringen in infrastructuur. De grootste economie van Europa is in de zwaarste recessie beland sinds de Tweede Wereldoorlog.

Merkel was eerder altijd tegenstander van belastingverlagingen, maar onder grote druk van de conservatieve coalitiegenoot CSU is ze zondagavond toch overstag gegaan. De CSU dreigde dwars te gaan liggen bij de gesprekken over een tweede steunpakket als niet zou worden ingestemd met lagere belastingen. Ook willen CSU en CDU de premies voor ziektekostenverzekeringen verlagen.

Kinderbijslag
De sociaaldemocratische coalitiegenoot SPD wil geen algemene belastingverlaging, maar juist extra investeringen in scholen, opvang en infrastructuur en een hogere kinderbijslag. De SPD is wel voorstander van lagere ziektekostenpremies en ze willen dat de belastingen voor rijken worden verhoogd.