DEN HAAG - Wie er echt snel bij wil zijn, kan nu aan de slag met het invullen van zijn belastingaangifte over het afgelopen jaar. De belastingdienst heeft maandag het aangifteprogramma inkomstenbelasting op de website gezet.

Voor 1 april moeten bijna negen miljoen mensen aangifte doen. Wie voor 1 april zijn gegevens inlevert, krijgt voor 1 juli bericht.

Nieuw dit jaar is dat belastingplichtigen die digitaal hun aangifte doen vanaf 1 maart gebruik kunnen maken van de zogenoemde vooraf ingevulde aangifte. Met deze service kunnen mensen gegevens ophalen die de belastingdienst al in bezit heeft, zoals het burgerservicenummer, de geboortedatum, de WOZ-waarde en loongegevens.

Vragen
In maart is de Belastingtelefoon ook op vrijdagavond en zaterdag bereikbaar voor vragen over de aangifte. Vorig jaar ontving de fiscus ruim twee miljoen vragen van particulieren over de aangifte inkomstenbelasting.

Jaarlijks let de belastingdienst extra scherp op een bepaald onderdeel van de aangifte. Deze keer gaat het om de aftrek van giften. Giften zijn alleen nog aftrekbaar als deze gedaan zijn aan een erkende zogenoemde algemeen nut beogende instelling (ANBI). Deze zijn geregistreerd bij de fiscus en terug te vinden op de website.