AMSTERDAM - Na een week met magere handel, vanwege de feestdagen, is het voor de aandelenmarkten de komende week weer erop of eronder. Handelaren houden hun hart vast voor een aantal nieuwe beproevingen.

Nieuwe Amerikaanse werkloosheidscijfers komen woensdag, donderdag en vrijdag naar buiten. Naar verwachting zijn in december 488.000 banen verloren gegaan. Hiermee zou de Amerikaanse werkloosheid op 7 procent van de beroepsbevolking komen.

Investeerders houden rekening met nieuwe winstwaarschuwingen van diverse bedrijven, na een moeilijk vierde kwartaal. Onder meer het zwaarwegende olieconcern Chevron komt donderdag met voorlopige kwartaalcijfers.

Voorzichtig optimisme
Het afgelopen jaar was een dramatisch jaar voor de wereldwijde aandelenmarkten. De Amsterdamse AEX-index halveerde in waarde, bedrijven aangesloten bij de Amerikaanse S&P 500-index zagen in totaal 5 biljoen dollar aan marktwaarde in rook opgaan.

Toch zijn sommige analisten voorzichtig optimistisch over het begin van het nieuwe jaar. Zij denken dat de markten hun stijgingen van de afgelopen handelsdagen zullen voortzetten, als het Amerikaanse stimuleringsplan van aankomend president Barack Obama snel door het Congres komt. Obama bezoekt belangrijke Congresleiders maandag, een dag voordat nieuw gekozen Congresleden beëdigd worden.

"Er heerst hoop dat een verandering in het politieke leiderschap ook zal betekenen dat er veranderingen komen voor de economie", aldus een Amerikaanse handelaar.

Inflatiecijfers
Donderdag begint de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. Deze belangrijke beurs voor elektronicafabrikanten zal een soberder karakter hebben dan voorgaande jaren, nu grote elektronicaconcerns als Philips, Sony en Panasonic hebben gewaarschuwd voor lagere winsten. Philips is zelfs helemaal afwezig op de beurs.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag de Nederlandse inflatie in december bekend. Waarschijnlijk laat het cijfer een verdere daling zien, dankzij de forse daling in de olieprijs. De afgelopen drie maanden vertoonde de inflatie een dalende lijn.