AMSTERDAM - Oekraïne boycot onderhandelingen die een contractueel geschil moeten oplossen, dat leidde tot een verminderde gasleverantie aan verschillende Europese landen. Oekraïne tapt bovendien gas af van de leveranties die voor die landen bedoeld zijn. Dat heeft de Russische energiemonopolist Gazprom zaterdag gezegd.

Gazprom zegt op alternatieve toevoerroutes naar Europa te zijn overgestapt om de Europese klanten van de beloofde hoeveelheden aardgas te voorzien. Die routes zijn echter niet berekend op de grote hoeveelheden die vervoerd moeten worden. Hierdoor hebben landen als Roemenië, Polen en Hongarije te kampen met een mindere aanvoer van gas.

Roemenië heeft zelf dertig tot veertig procent minder ontvangen dan normaal.Oekraïne waarschuwde Europese consumenten dat er binnen twee weken grote tekorten kunnen ontstaan als Moskou en Kiev hun problemen niet oplossen.

De Europese Unie heeft aangekondigd een vergadering te beleggen om een oplossing voor het geschil te vinden en de toevoer van aardgas naar de unie volledig te hervatten. Deskundigen van alle lidstaten zullen de vergadering bijwonen, evenals vertegenwoordigers van de industrie en de consument. Rusland en Oekraïne hebben laten weten ook een vertegenwoordiger te zullen sturen.

Gazprom draaide de gaskraan naar Oekraïne dicht na een geschil over Oekraïense schulden aan het energiebedrijf en nieuwe prijsafspraken.