AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten zijn het nieuwe jaar positief begonnen. Optimisme op Wall Street spoorde Europese beleggers vrijdag aan tot een flinke eindsprint. De volumes waren echter laag.

De AEX, de hoofdgraadmeter in Amsterdam, sloot met een winst van 5 procent, of wel 12,29 punten op 258,23 punten. De MidKap voor middelgrote fondsen boekte 4,9 procent winst en sloot op 327,45 punten.

Ook de andere belangrijkste Europese beurzen zetten een flinke stap vooruit. De grootste winsten werden op de Parijse beurs (plus 4,1 procent) en de beurs in Frankfurt (plus 3,4 procent) behaald. De beurs in Londen sloot met een winst van 2,4 procent.

Geen verliezers
Op een stil Damrak waren er onder de hoofdfondsen geen verliezers. Het aandeel Fortis was een van de grootste stijgers met een koerswinst van 9,9 procent. Belgische media berichtten dat de Belgische centrale bank begin oktober bijna 100 miljard euro in Fortis heeft gepompt om het concern overeind te houden. Op 3 oktober werden grote delen van de bankverzekeraar door Nederland, België en Luxemburg genationaliseerd.

Olieconcerns, mijnbouwers en andere grondstofgerelateerde fondsen profiteerden van een stijgende olieprijs. De prijs van een vat ruwe olie steeg met 2,7 procent en kostte 45,83 dollar. Eerder op de dag daalde de olieprijs nog.

Arcelor Mittal
In Londen wonnen mijnbouwers BHP Billton, Anglo American en Rio Tinto 8,6 tot 13,7 procent. In Amsterdam was staalgigiant ArcelorMittal, een zwaargewicht in de AEX, de grootste stijgers met 10,5 procent. Ook olieconcern Shell pakte winst (plus 5 procent). Chemieconcern DSM noteerde een winst van 9,1 procent.

Ook elektronicaconcern Philips was aan kop van de hoofdfondsen te vinden met een plus van 6,4 procent. Het Koreaanse LG Display, een producent van platte schermen en een branchegenoot van Philips, won in Zuid-Korea ruim 11 procent. Beleggers hopen dat de prijzen van deze schermen komende maand een bodem zullen bereiken.

TomTom
Een andere stijger in de AEX was TomTom. Het aandeel van de producent van navigatiekastjes, dat vorig jaar een van de grootste verliezers was, sloot 9 procent hoger. Chipmachinefabrikant ASML deelde het minst in de opgewekte stemming. Het aandeel boekte een kleine winst van 0,5 procent.

Supermarktconcern en groothandelaar Sligro maakte eerder op de dag bekend in 2008 een omzet te hebben behaald van bijna 2,2 miljard euro. De omzetstijging van 5 procent ten opzichte van 2007 kon beleggers nauwelijks bekoren. Het aandeel sloot nagenoeg onveranderd.

De euro, sinds donderdag ook de officiële munt in Slowakije, stond op 1,3960 dollar tegen 1,3890 dollar voor de jaarwisseling woensdag.