MOSKOU - Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom wil niet langer afhankelijk zijn van Oekräine bij het exporteren van gas naar de Europese Unie. Gazprom zoekt daarom naar alternatieve routes.

Dat heeft Gazprom-directeur Aleksandr Medvedev vrijdag tegen de BBC gezegd. Rusland draaide de gaskraan naar Oekraïne donderdag dicht. Volgens de Russen heeft Kiev nog een rekening van 1,6 miljard dollar openstaan voor de invoer van gas uit Rusland in november en december. Daarbovenop komen boetes van 450 miljoen dollar voor het te laat betalen.

Europa ondervond vrijdag voor het eerst de gevolgen van het dichtdraaien van de Russische gaskraan naar Oekraïne. De EU-lidstaten Roemenië en Polen meldden dat de toevoer is afgenomen.

Twee pijpleidingen
Medvedev zei dat niet Rusland het probleem is, maar Oekraïne. "Daarom denken we dat het nodig is zo snel mogelijk alternatieve doorvoerroutes te ontwikkelen", aldus Medvedev.

Gazprom werkt aan twee nieuwe pijplijnen. De South Stream-leiding loopt onder de Zwarte Zee naar Bulgarije en splitst zich vervolgens in een noordelijke en zuidelijke tak. Verder is er de Nord Stream-pijpleiding. Die is bedoeld voor de levering van Russisch gas aan West-Europa en loopt van de Russische havenstad Vyborg naar het Noord-Duitse Greifswald.