NEW YORK - De Amerikaanse aandelenmarkten zijn het nieuwe jaar vrijdag met flinke winsten begonnen. Beleggers hopen dat het ergste op de beurs voorbij is. Automaker General Motors zette een flinke stap vooruit nadat het bedrijf een flinke geldsom kreeg overgemaakt van de Amerikaanse overheid.

De Dow-Jonesindex won 2,8 procent, ofwel 244 punten, tot 9021 punten. De S&P 500 steeg 3 procent tot 929 punten. Technologiebeurs Nasdaq kreeg er 3,1 procent bij en noteerde 1626 punten.

Na het dramatische beursjaar 2008 hopen beleggers dat de bodem is bereikt. Ze verwachten ook veel van een omvangrijk stimuleringspakket dat de nieuw gekozen regering van Barack Obama zal voorstellen. Naar verwachting gebeurt dat maandag.

"We zien vandaag wat nieuwjaarsoptimisme, hoewel de handelsvolumes klein zijn", zei een Amerikaanse handelaar. Een andere handelaar merkte op: "De markt heeft al heel veel slecht nieuws verteerd. Dat is een positief teken."

Wall Street kwam vrijdag haperend uit de startblokken. De beurzen doken kort na de opening in het rood. De oorzaak daarvan was een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse verwerkende industrie. De activiteit in de sector viel in december terug naar het laagste niveau in 28 jaar.

Toch krabbelde de beurs later op. "Mensen kijken naar de waardering van aandelen met het oog op het naderende cijferseizoen. Ze stoppen geld in aandelen die vanuit historisch perspectief aantrekkelijke koopjes zijn", zei een handelaar.

Bedrijven die hiervan profiteerden waren onder meer hamburgerketen McDonald's (plus 2,7 procent) en supermarktketen Wal-Mart (plus 2,2 procent). De verwachting is dat deze concerns minder last hebben van een recessie omdat ze aantrekkingskracht hebben op mensen die minder geld willen uitgeven.

General Motors ging ruim 15 procent vooruit. Woensdag maakte de Amerikaanse overheid bekend 6 miljard dollar te steken in de automaker. Een eerste noodlening van 4 miljard dollar werd vrijdag overgemaakt aan het geplaagde concern. Mijnbouwer Alcoa profiteerde van hogere grondstoffenprijzen en won 7 procent.

Ook oliemaatschappijen zaten bij de grootste winnaars. ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips stegen 2,4 tot 6,4 procent. De olieprijs liep vrijdag met bijna 4 procent op tot ruim 46 dollar per vat van 159 liter.

De technologieaandelen Apple (plus 6 procent) en Microsoft (plus 4 procent) waren ook in trek. Beleggers denken dat deze concerns een recessie goed kunnen doorkomen omdat ze de laatste jaren veel reservekapitaal zouden hebben opgebouwd.

In de New Yorkse valutahandel noteerde de euro 1,3850 dollar, tegen 1,3960 dollar eerder op de dag in Europa.