AMSTERDAM - Verstandig met je geld omgaan hoeft niet vervelend te zijn. Dat vindt besparingsexpert Marieke Henselmans. "Greep hebben op je financiën is het leukste wat er is."

Veel Nederlanders hebben zich voorgenomen in 2009 zuiniger aan te doen, maar de meeste mensen hebben er volgens Henselmans een hekel aan zich in de eigen financiën te verdiepen.

Volgens onderzoek van het ING Economisch Bureau willen zes op de tien Nederlanders dit jaar zuiniger leven. Henselmans schreef in 2008 voor het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) het boek '101 Goed met Geld tips' en brengt over drie weken het boek 'Crisischecklist' uit.

Onzekerheid
"Ik kom hierin voornamelijk tegemoet aan onzekerheid bij mensen. Men vraagt zich af: doe ik het wel goed? Het boek is dus echt een checklist die mensen kunnen nalopen of ze hun financiën goed op orde hebben."

Het belangrijkste is volgens de besparingsdeskundige dat mensen een overzicht hebben van hun uitgaven en inkomsten. Hierbij raadt ze aan de creditcard de deur uit te doen. "Dat is hét recept om het overzicht kwijt te raken. Dit probleem lag eigenlijk ten grondslag aan het ontstaan van de kredietcrisis in de Verenigde Staten. Veel mensen daar leefden op de pof."

Iedereen moet vervolgens voor zichzelf bepalen welke uitgaven ze het belangrijkste vinden en waar ze op willen besparen, vindt Henselmans. "Iedereen heeft andere prioriteiten, dus ook andere mogelijkheden om geld te besparen. De ene persoon vindt luxe broodjes heel belangrijk, de ander wil er altijd goed uitzien en weer een ander geeft vooral om goede boeken en een krantenabonnement."

Goede doelen
Volgens het ING-onderzoek willen mensen in 2009 vooral geld besparen door te bezuinigen op goede doelen en de auto vaker te laten staan. Het laatste scheelt volgens de onderzoekers gemiddeld zo'n 10 euro per maand.

Met andere populaire goede voornemens, zoals stoppen met roken, meer bewegen of minder eten, kunnen mensen ook geld besparen. "Als je vaker de fiets pakt is dat goedkoper", legt Henselmans uit. Volgens ING bespaart de gemiddelde roker een kleine 1000 euro per jaar.

Toch grijpen veel mensen bij het vervullen van hun goede voornemens uit gemak snel naar de portemonnee, denkt Henselmans. "Mensen gaan als eerste dure sportschoenen en antirookpleisters kopen. Dat doet men uit onzekerheid en om houvast te hebben. Het is net als bij ouders die hun eerste kind verwachten. Zij kopen vaak de duurste producten, omdat ze denken dat die wel het beste zullen zijn, terwijl dat misschien niet zo is."

Senseo
Volgens Henselmans moet het effect van relatief kleine besparingen niet worden onderschat. "Veel kleine besparingen komen dagelijks terug. Voorgesneden sla is bijvoorbeeld acht keer zo duur als een krop. Senseo is vier keer zo duur als gewone koffie. Het is een misverstand dat gezond eten duurder is. Je kunt voortaan ook de frisdrank en de chips laten staan."

De besparingsexpert wil mensen behoeden voor slimme marketingtrucs. "Een aantal jaar geleden waren mensen niet ontevreden over de manier waarop koffie werd gezet. Toch hebben we massaal gekozen voor het relatief dure Senseo. En wat hebben we eigenlijk aan pyramidevormige theezakjes?"