AALSMEER - De kredietcrisis heeft de bloemenveiling FloraHolland naar eigen zeggen beperkt getroffen. De veiling behaalde vorig jaar een omzet van ruim 4 miljard euro, een minieme stijging ten opzichte van 2007. Dat maakte FloraHolland vrijdag bekend.

"Ook al was 2008 geen geweldig jaar, toch kunnen we concluderen dat de economische crisis de omzetontwikkeling van de veilingen tot nu toe maar beperkt beïnvloedt. Dat is positief en geeft vertrouwen", aldus algemeen directeur Timo Huges. Het bedrijf verwacht dan ook voor dit jaar een omzetstijging van ongeveer 1 procent.

In trek
Planten bleken vorig jaar in trek. Die tak was goed voor een omzet van 1,6 miljard euro, 5 procent meer dan in 2007. De omzet van bloemen nam met 3 procent af tot 2,4 miljard euro. In totaal verhandelde FloraHolland in 2008 12,4 miljard bloemen en planten, een stijging van 1,3 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Om in te spelen op de omzetprognose voor 2009 schroefde FloraHolland het tempo van investeringen en daarmee de investeringsbegroting iets terug. In 2009 wordt voor 100 miljoen geïnvesteerd.

FloraHolland heeft zes vestigingen (de bloemenveilingen in Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg, Venlo, Bleiswijk en Eelde) en een bemiddelingsorganisatie (FloraHolland Connect)