AMSTERDAM - Ook miljardair en superbelegger Warren Buffett is niet immuun voor de gevolgen van de financiële crisis. Zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway heeft het afgelopen jaar 32 procent verloren, de slechtste prestatie in meer dan drie decennia.

Het investeringsfonds leunt zwaar op beleggingen in verzekeringsmaatschappijen, zo meldt persbureau Bloomberg. Die hebben nogal slecht gepresteerd, waardoor Berkshire Hathaway vooral de laatste drie maanden flink het schip is ingegaan. In 2007 wist het fonds nog 29 procent te winnen.

Berkshire, dat maar liefst 74,8 miljard euro in kas zou hebben, heeft daarnaast een aanzienlijk deel van zijn geld belegd in bedrijven als ConocoPhillips, Coca-Cola, en Wells Fargo, die respectievelijk 29 procent, 14 procent en 21 procent van hun beurswaarde hebben zien verdampen.

Lichtpuntje
Buffett slaapt er ondertussen geen minuut minder om. "Het maakt niets uit", zo stelde hij eerder tegenover Fox Business Network. "Het is me al drie keer eerder overkomen en het zal me, als ik lang genoeg leef, nog wel een paar keer gebeuren."

Ondanks de moeilijke omstandigheden is Buffett vrolijk blijven kopen. In 2008 heeft hij 12 acquisities aangekondigd, tegenover 8 in het voorgaande jaar.   

Er is dan ook een lichtpuntje voor 's werelds beroemdste belegger; Berkshire doet het minder slecht dan de toonaangevende S&P 500 index van de Amerikaanse beurs. Die heeft namelijk 38 procent verloren.