AMSTERDAM - De wereldwijde omzet uit de verkoop van halfgeleiders is in november 2008 teruggelopen, nu de wereldwijde economische crisis ook te voelen is in deze sector. Met name de verkopen van geheugenchips zijn hard gedaald.

In november bedroeg de wereldwijde omzet uit de verkopen van halfgeleiders 20,8 miljard dollar, een daling van 9,8 procent ten opzichte van een jaar eerder, toen een omzet werd behaald van 23,1 miljard dollar, zo heeft de Semiconductor Industry Association (SIA) vrijdag bekendgemaakt.Op maandbasis was sprake van een daling met 7,2 procent ten opzichte van oktober. Exclusief geheugenproducten, was sprake van een daling op jaarbasis met 4,8 procent tot 17,3 miljard dollar.

In de eerste elf maanden van 2008 bedroeg de omzet 232,7 miljard dollar, een stijging van 0,2 procent ten opzichte van de eerste elf maanden in 2007, toen de omzet 232,2 miljard dollar bedroeg. Exclusief geheugenproducten, was sprake van een toename met 5,6 procent.

Export
In een persbericht stelt SIA dat de wereldwijde economische crisis invloed heeft op de vraag naar halfgeleiders, maar in een mindere mate dan sommige andere industriële sectoren. "We verwachten dat de industrie de op een na grootste exporteur in de Verenigde Staten blijft in 2009", aldus SIA-president George Scalise.

Volgens Scalise worden niet alle segmenten van de industrie geraakt door de economische neergang. De geheugenmarkt, die te kampen heeft gehad met ernstige prijsdruk gedurende het jaar heeft significante omzetdalingen gezien, maar andere productsectoren wisten omzetten te boeken boven de niveaus van 2007.