AMSTERDAM - Dalende benzineprijzen en de kredietcrisis hebben de verkoop van hybridevoertuigen in de VS een dreun uitgedeeld. Het aantal verkopen nam sterker af dan die van traditionele auto's, bericht Financial Times vrijdag.

Om de crisis te overwinnen hebben de geplaagde autofabrikanten General Motors, Ford en Toyota hun zinnen gezet op alternatieve energiebronnen, waaronder hybride-aandrijving. Alan Mulally, de directeur van Ford, sluit zich nu aan bij milieugroepen die pleiten voor een verhoging van de belasting op benzine om zuiniger rijden aan te moedigen.

In november daalde de verkoop van hybridevoertuigen, die een elektrische motor combineren met een benzinemotor, in de VS met 53 procent ten opzichte van november 2007. In totaal kelderden de autoverkopen met 37 procent.

Escape
Ford scoort met zijn Escape Crossover nog het minst slecht (min 35 procent). Van de bestverkochte hybride-auto in de VS, de Toyota Prius, werd de helft minder verkocht. De verkoop van de eveneens door Toyota gebouwde Camry daalde zelfs met 57 procent.

Hoe lager de benzineprijs, des te moeilijker wordt het om extra geld neer te leggen voor hybride-auto's, aldus een analist. De 'groene' voertuigen kosten rond de 3000 tot 5000 dollar meer dan hun traditionele soortgenoten.

Die extra kosten zijn bij de huidige benzineprijzen pas na acht jaar terugverdiend door zuiniger rijden, berekent een autowebsite, tegen drie jaar in het voorjaar van 2008, toen de brandstofprijzen een hoogtepunt bereikten.