AMSTERDAM - Minder geld uitgeven en meer sparen zijn populaire voornemens voor 2009. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van het ING Economisch Bureau.

Zes op de tien ondervraagden wil desgevraagd zuiniger gaan leven, 55 procent van de respondenten wil meer gaan sparen.

Nederlanders willen onder meer bezuinigen op goede doelen. Een derde van de ondervraagden is van plan hieraan minder te geven. Eveneens een derde van de respondenten wil de auto vaker laten staan. Dat scheelt volgens de onderzoekers gemiddeld zo'n 10 euro per maand.

Nieuwe baan
Stoppen met roken, een nieuwe baan of een opleiding afmaken leveren volgens het economisch bureau het meest op voor de portemonnee. De gemiddelde roker bespaart door te stoppen ongeveer duizend euro per jaar.

Nederlanders die van baan willen veranderen, gaan er gemiddeld 10 procent op vooruit bij hun nieuwe werkgever. Met per jaar een extra opleiding gaat een jaarsalaris gemiddeld 7,5 procent omhoog.

Afvallen staat bij de meeste Nederlanders bovenaan het lijstje van belangrijkste voornemens. 'Minder druk maken' staat op de tweede plaats, gevolgd door 'opkomen voor mezelf'.