AMSTERDAM - Bouwplannen van ziekenhuizen lopen flinke vertragingen op omdat banken door de kredietcrisis geen lening willen verstrekken. Hierdoor dreigen ziekenhuizen achterop te raken.

Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Zorgautoriteit Frank de Grave vrijdag in het Nederlands Dagblad. Volgens hem moet de overheid garant staan voor de ziekenhuizen, zoals de overheid ook garant staat voor banken en verzekeraars.

Doordat banken geen geld durven te lenen, moeten patiënten volgens De Grave vaker tussen verschillende vestigingen op en neer reizen. Oudere gebouwen zouden vaak te kleine kamers hebben waardoor niet alle medische apparatuur bij het bed kan worden geplaatst. Voor een diagnose moeten ze daarom naar een andere vestiging.

Verzelfstandiging
Sinds begin vorig jaar staat het rijk niet meer garant en daardoor zijn banken voorzichtiger geworden. De problemen komen volgens de krant onder meer door de verzelfstandiging van ziekenhuizen.

Een voorbeeld van een ziekenhuis dat hierdoor naar creatieve oplossingen moet zoeken is het Atrium Medisch Centrum in Heerlen. Bestuurder Eke Zijlstra wijst er in de krant op dat het ziekenhuis de bouwplannen een stuk beter heeft moeten onderbouwen. Ook is flink bezuinigd, zo zou de raad van bestuur in een houten keet komen te zitten.

CDA-Kamerlid Jan de Vries zegt in de krant dat een garantstelling door de staat een oplossing zou kunnen zijn.