AMSTERDAM - Voor de Oekraïeners is 2009 koud begonnen zonder Russisch aardgas. De door de Russische staat gerunde onderneming Gazprom heeft nieuwjaarsdag de gaskraan dichtgedraaid omdat beide partijen er niet in zijn geslaagd tot een akkoord te komen.

Gesprekken van Gazprom met de Oekraïeners over de afbetaling van schulden aan Rusland en over de nieuwe gasprijzen liepen woensdag stuk. Kiev zou nog een rekening van 1,6 miljard dollar open hebben staan voor de invoer van gas uit Rusland in november en decemer. Daarbovenop komen boetes van 450 miljoen dollar voor het te laat betalen. Ook hebben de twee landen nog geen overeenstemming kunnen bereiken over een nieuw contract dat 1 januari 2009 moest ingaan.

Het is niet de eerste keer dat Gazprom de gaskraan naar Oekraïne dichtdraait. In de winter van 2006 leidde een boycot van Oekraïne bij een soortgelijk conflict tussen Moskou en Kiev tot verandering van de druk in gaspijpleidingen die door Oekraïne lopen naar andere, veelal Europese landen.

De twee landen liggen sinds de zogeheten Oranje Revolutie, waarbij Viktor Joesjtsjenko aan de macht kwam in Oekraïne, in de clinch over gasprijzen. Oekraïne ging een meer zelfstandige koers varen en wilde onder de controlerende aandacht van het grote buurland uit komen. Daarop verhoogde Rusland de prijzen voor gas van 50 dollar naar 230 dollar per 1000 kubieke meter. Een conflict was geboren tussen de twee landen.

Reserves
In maart 2008 halveerde Rusland de toevoer van gas nadat weken van gesprekken over achterstallige betaling op niets waren uitgelopen. De levering van gas werd weer volledig hervat toen Oekraïne zijn schulden afloste. Analisten voorspelden toen al moeilijkheden later in het jaar.

Oekraïne heeft toegezegd de gastoevoer naar andere landen ongemoeid te laten. Het land zou de doorgang kunnen belemmeren omdat de gaspijpleidingen naar andere landen door Oekraïne lopen.

Zowel de Europese Unie als Oekraïne zegt dit keer voldoende reserves te hebben opgebouwd om de winter door te komen. De nieuwe EU-voorzitter Tsjechië en de Europese Commissie hebben wel hun zorgen uitgesproken over de ontstane situatie. Ze roepen de partijen en hun regeringen op te blijven onderhandelen en snel een overeenkomst te sluiten zodat de levering van gas aan de EU niet in gevaar komt, aldus een verklaring.

Geen problemen
Een woordvoerder van het ministerie van VROM zei niet te vrezen dat Nederland geraakt wordt door het geschil. Nederland neemt 4 miljard kubieke meter gas af bij Gazprom. Zelf produceert Nederland 70 tot 80 miljard kubieke meter gas jaarlijks voor eigen verbruik en export.

Duitsland is Gazproms grootste klant. Het land kocht vorig jaar 34,5 miljard kubieke meter van Gazprom, 42 procent van de jaarlijkse nationale consumptie. Het land zegt al voorbereidingen te hebben getroffen om toevoer van gas te garanderen. Turkije, Italië en ook Midden-Europese landen zijn sterk afhankelijk van gaslevering door Rusland. Zo steunt Tsjechië voor 80 procent op aanvoer uit Rusland. Bulgarije, Slowakije en Finland zijn vrijwel helemaal afhankelijk van Russisch gas.