AMSTERDAM - In Nederland zijn net geen half miljoen nieuwe auto's afgeleverd. De teller bleef in 2008 staat op 499.983 stuks, tegen 505.641 nieuwe auto's vorig jaar.

Met name de productie in december liep erg achter (min 19 procent) in vergelijking met een jaar eerder, zo blijkt uit een eerste analyse door bureau aumacon van de voorlopige cijfers van RDC Datacentrum waarover Autokompas donderdag bericht.

De daling van het aantal nieuwe auto's is minder dan brancheorganisaties Bovag en RAI hadden verwacht. De autobranche signaleert dat in toenemende mate kleinere en dus ook minder winstgevende modellen worden verkocht. Verwacht wordt dat dit zich in 2009 zal voortzetten. De branche gaat over 2009 uit van totale daling van ongeveer 6 procent. Het totaal aantal nieuw afgeleverde auto's in Nederland zal dan op ongeveer 470.000 stuks komen. Alleen in 2005 werden er minder auto's afgeleverd (465.000).

De autobranche kampt door de economische neergang en de eerder zeer hoge olieprijs met een terugloop van de vraag. Amerikaanse autoproducenten moesten in december bij de overheid aankloppen om te voorkomen over de kop te gaan. Producties werden stilgelegd, vaak langer dan gebruikelijk. Ook andere Europese fabrikanten zoals BMW namen maatregelen.