WILLEMSTAD - De Antillen kennen momenteel met een percentage van 10,3 de laagste werkloosheidscijfers in veertig jaar, aldus premier Emily de Jongh-Elhage. Volgens haar zorgt de schuldenverlichting waaraan Nederland bijdraagt voor "een sterke gulden en een oplossing van de schuldenproblematiek".

In een wereld die lijdt onder de kredietcrisis en tegenvallende economische cijfers haalde de Antilliaanse premier Emily de Jongh-Elhage woensdagavond (lokale tijd) in haar oudejaarsrede de florissante economische ontwikkelingen van de Antillen aan.

Volgens de premier is deze positieve ontwikkeling veroorzaakt "door een groeiend vertrouwen in onze gemeenschap, een vertrouwen dat het gevolg is van de afspraken die we in het traject van de bestuurlijke veranderingen hebben gemaakt". Daarmee verwijst de premier naar de afspraken over de staatkundige verandering van de Antillen die zijn gemaakt met Nederland.

Curaçao en Sint Maarten worden volgens die afspraken autonome landen binnen het Koninkrijk. Bonaire, Sint Eustatius en Saba worden bijzondere gemeenten. In ruil voor meer toezicht op financieel en justitieel gebied draagt Nederland bij aan een aanzienlijke verlichting van de enorme schuldenlast (van 1,5 miljard euro) die de Antillen hebben van ongeveer twee miljard euro. Hierover zijn op 15 december op Curaçao met premier Balkenende nieuwe afspraken gemaakt.