MOSKOU - Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom dreigt de levering van gas aan Oekraïne donderdagochtend om acht uur (Nederlandse tijd) te stoppen als dat land niet voor de jaarwisseling zijn achterstallige betalingen voldoet. Dat maakte de vicepresident van Gazprom, Alexander Medvedev, bekend.

Rusland en Oekraïne zijn al enige weken verwikkeld in een hoogoplopende ruzie over achterstallige Oekraïense betalingen voor gasleveranties. De Oekraïense regering zei dinsdag toe de uitstaande bedragen, die volgens Gazprom zijn opgelopen tot 2 miljard dollar, direct te zullen voldoen.

Het Russische bedrijf stelde woensdagmiddag echter nog niets te hebben ontvangen. Volgens Medvedev chanteren de Oekraïners Gazprom door te dreigen met het aftappen van gas dat via Oekraïens grondgebied naar West-Europa wordt vervoerd. De Russische premier Vladimir Poetin dreigde Oekraïne met "ernstige gevolgen" als het land de gaslevering aan Europa zou verstoren. Poetin zei niet wat deze gevolgen zijn, maar voegde wel toe dat een verstoring van de gaslevering slecht zou zijn voor de relaties van Oekraïne met Rusland en de gasafnemers in de Europese Unie.

Faillissement
De premier stelde dat Rusland vrijgevig is geweest voor zijn buurland en rekening houdt met de "moeilijke economische situatie" waarin Oekraïne zich bevindt. "Het is een veel moeilijker situatie dan onze eigen situatie. Experts denken zelfs dat het land dichtbij een faillissement is."