AMSTERDAM - De AEX-index op de beurs in Amsterdam heeft het slechtste jaar uit zijn geschiedenis woensdag in stijl afgesloten. Nadat de hoofdgraadmeter de hele dag licht in de plus had gestaan, dook de index in de laatste handelsminuten van het jaar in het rood.

De AEX sloot met een verlies van 0,64 punten, ofwel 0,3 procent, op een stand van 245,94 punten. De Amsterdamse hoofdindex is dit jaar met een verlies van 52,2 procent meer dan gehalveerd.

De MidKap verloor in 2008 53,1 procent en ging het jaar uit op 312,16 punten. Op de laatste dag van het jaar boekte de index een winst van 1,3 procent.

Wall Street
De meeste Europese aandelenmarkten trokken zich op aan Wall Street. De beurzen in New York hadden dinsdag een flinke stap vooruit gezet nadat de Amerikaanse overheid een kapitaalinjectie voor de financiële tak van het geplaagde Amerikaanse autoconcern General Motors had aangekondigd.

De Londense FTSE steeg woensdag 0,9 procent. Het jaarverlies voor de Britse index komt daarmee uit op bijna 32 procent. De beurs in Parijs sloot de dag vlak. De Franse hoofdgraadmeter heeft in 2008 meer dan 40 procent verloren.

Frankfurt
De beurs in Frankfurt sloot het jaar 2008 al op dinsdag af. De belangrijkste Duitse graadmeter, de DAX, duikelde ook met ruim 40 procent. Dat betekende de op een na grootste jaarlijkse daling in het twintigjarige bestaan van de index.

Verzekeraar Aegon en bankverzekeraar ING waren in de AEX de grootste dalers en sloten het jaar net als de index in stijl af. Financiële aandelen werden in 2008 van de hand gedaan omdat beleggers niet goed konden bepalen in hoeverre de financiële instellingen hadden geïnvesteerd in producten die gelieerd zijn aan de Amerikaanse huizenmarkt.

ING
ING verloor woensdag 5 procent en heeft een jaarverlies geleden van 71,2 procent. Aegon sloot met een dagverlies van 2 procent en is in 2008 61,8 procent minder waard geworden

Het Britse telecombedrijf Vodafone won in Londen 2,1 procent. Het aandeel profiteerde van een gunstig analistenrapport van de Zwitserse zakenbank Credit Suisse. In de AEX ging het Nederlandse telecomconcern KPN 0,2 procent omhoog.

Shell
Ondanks een daling van de olieprijs met bijna 4 procent noteerden de oliemaatschappijen Shell en BP plussen. Beide concerns wonnen 1,2 procent. Het Franse olieconcern Total verloor in Parijs 0,7 procent. Een vat ruwe olie (van 159 liter) kostte 37,50 dollar.

De euro stond aan het eind van de handelsdag op 1,3890 dollar. Bij het slot op dinsdag stond de munt die op 1 januari tien jaar bestaat, op 1,4110 dollar.