AMSTERDAM - Een Chinese rechtbank heeft elf mensen veroordeeld wegens het produceren en verspreiden van illegale software. De mannen worden anderhalf tot zes jaar achter slot en grendel gezet, schrijft de New York Times woensdag.

Microsoft juicht de veroordelingen toe. Het zijn de zwaarste straffen die ooit in China zijn uitgevaardigd naar aanleiding van softwarefraude.

Het Amerikaanse bedrijf schat de schade door de illegale verspreiding van Windows en Office-software op 2 miljard dollar. “Dit is verreweg de grootste vorm van softwarepiraterij die we ooit zijn tegengekomen”, aldus Microsoft in een verklaring.

Samenwerking
De rechtszaak was ook bijzonder doordat de aanhoudingen tot stand kwamen door samenwerking van de Amerikaanse recherchedienst FBI en het Chinese ministerie voor openbare veiligheid. De groep van namakers opereerde dan ook als een multinational, waarbij de nepsoftware nauwelijks van legale producten te onderscheiden was.

De veroordelingen volgen op het oprollen van de bende in 2007, toen in totaal 25 mensen werden gearresteerd. Destijds werd bij een inval voor 500 miljoen dollar aan illegale software buitgemaakt. De software werd volgens onderzoekers gefabriceerd met machines ter waarde van miljoenen dollars.

Europa
De meeste nepartikelen werden, na online verkoop, afgeleverd in de VS en Europa. In totaal werden de namaakspullen in 36 landen aangetroffen. De Chinese markt, waar illegale Microsoft-producten voor 3 dollar op de kop kunnen worden getikt, was voor de bende commercieel niet interessant genoeg.

Microsoft beschikt over een anti-piraterij-team van 75 man, dat zich al in 2001 vastbeet in de zaak. De FBI startte pas in 2005 een eigen onderzoek.