AMSTERDAM - Een nieuw gerucht dat de gezondheid van Apple-topman Steve Jobs 'hard achteruit' zou gaan zorgde voor onrust op de beurs.

De koers van Apple maakte gisteren een kortstondige duikeling door, veroorzaakt door hernieuwde berichten over de gezondheid Apple-ceo Steve Jobs. De website Gizmodo meldde namelijk op basis van een bron 'die het in het verleden 100 procent bij het rechte einde heeft gehad' dat de gezondheid van de topman 'snel achteruit' zou gaan.

Dat zou dan ook de enige reden zijn dat Jobs zich kortgeleden plotseling heeft teruggetrokken van de komende MacWorld conferentie begin januari in San Francisco.

Onrustig
Waar of niet, beurshandelaren werden er onrustig van. De koers van Apple maakte een korte duik van een paar procent, maar herstelde zich even later weer enigszins. Apple ontkrachtte tegenover Reuters de geruchten, maar weigerde er inhoudelijk op in te gaan.

Een woordvoerder meldde alleen: "Als Steve of de Raad van Bestuur ooit zouden besluiten dat hij niet langer in staat is of zijn functie als ceo van Apple te vervullen, dan zullen ze dat heus wel melden."

De gezondheid van Jobs is met enige regelmaat onderwerp van speculatie nadat in 2004 een tumor werd verwijderd. Afgelopen juli gebeurde precies hetzelfde, na een 'ziekmelding' van Jobs in de New York Post.

De koers dipte en kroop weer naar boven nadat de geruchten werden ontkend. In oktober kelderde de koers zelfs 10 procent na een bericht dat Jobs een hartaanval zou hebben gehad. Dergelijke episodes tonen aan hoe cruciaal beleggers Steve Jobs achten voor de toekomst van Apple.