AMSTERDAM - Investeerders hebben in november 32 miljard dollar (23 miljard euro) teruggetrokken uit hedgefondsen. 2008 was daarmee het slechtste jaar ooit voor activistische beleggingsfondsen, schrijft de Financial Times woensdag.

Opmerkelijk genoeg was de instroom van kapitaal het eerste gedeelte van dit jaar positief. Maar de paniek op de beurzen veroorzaakte in september een golf van terugtrekkingen, meldt Trimtabs, een hedgefondsonderzoeker.

Trimtabs houdt rekening met een extra kapitaaluitstroom van 80 miljard dollar in december, waarmee in 2008 voor het eerst in 18 jaar een einde komt aan de groei van de hedgefondsindustrie.

Kwart
Hedge Fund Research maakte eerder al bekend dat door de combinatie van kelderende aandelen en wegtrekkende investeerders de totale waarde van hedgefondsen eind oktober met een kwart was afgenomen, van 2000 miljard dollar naar 1500 miljard dollar. Tot eind november staan de verliezen voor de sector dit jaar op 19 procent.

De verliezen komen grotendeels op rekening van de extreme daling van de aandelenkoersen. In oktober trokken investeerders 40 miljard dollar kapitaal uit hun hedgefondsen, maar de slachting op de aandelenmarkten zorgde voor een kapitaalverlies van 115 miljard dollar.