AMSTERDAM - Wat gaat er gebeuren op de ICT-markt, in Nederland en daarbuiten? Welke rol speelt de crisis? Een rondgang langs trendwatchers, marktvorsers en analisten.

iaan Meij (AME Research): "De economische krimp en het onvermogen van banken om hardwarehandel te financieren zullen in 2009 en 2010 leiden tot daling van de verkopen van hardware. Er gaan duizenden arbeidsplaatsen verloren in de handel, het beheer en het onderhoud van computersystemen en netwerken. Je zag in 2008 de serveromzetten al dalen met vijf procent en die trend zet door omdat de financiering van nieuwe projecten moeilijk wordt."

"De ICT branche zit gemiddeld 1 tot 3 procent boven de nominale marktgroei, dus daar mogen ze blij mee zijn. Hopelijk komt de kredietverlening halverwege 2009 weer op gang, maar ik denk dat ook 2010 nog een moeilijk jaar wordt. De vernieuwingen zitten vooral in online diensten. Denk aan SaaS, zij het dat andere sectoren zoals ERP weer onder gaan lijden. Financieel sterke leveranciers met een duidelijke focus en standaardisatie overleven, anderen vallen definitief af."

Hardware
Peter Vermeulen (IDC Research): "Ik verwacht voor 2009 zeker een negatieve invloed van de economische neergang. Met een negatieve algemene groei van 1 procent, denk ik dat de branche op 0 procent groei moet rekenen. Er zal vooral worden bezuinigd op hardware, zoals servers en pc's. De prijserosie in deze markt was toch al zodanig dat die markt evengoed onderuit was gegaan. Voor ERP en enterprise applicaties verwacht ik vertraging bij de implementatie; al is het wel zo dat veel bedrijven hun software-upgrade niet verder kunnen uitstellen."

"Een nieuwe Windows zal de markt niet gaan veranderen; de impact van een nieuw Windows OS wordt met iedere release sowieso minder. Ik verwacht dat eerder gekeken wordt naar virtualisatie, omdat daarmee operationele kosten kunnen worden teruggedrongen. Door de aanschaf van hardware uit te stellen spaar je 10 tot 20 procent aan kosten uit; maar 80 procent zit hem in operationele kosten. Op dat terrein is er nog veel winsten te boeken."

Overleven
Rob Creemers (ICT trendwatcher): "2009 wordt het jaar van overleven. De discussie zal de komende maanden meer gaan over fossiele brandstoffen en de crisis waarin we zijn beland dan over de kansen van technologie. Ik merk aan mijn presentaties in het land dat de belangstelling voor technologische ontwikkelingen aan het afnemen is. Iedereen is even terug naar af."

"Bedrijven als Intel en Dell hebben grote moeite om het hoofd boven water te houden. En ga je je dan nog druk maken over het verschil tussen de Blackberry Bold of de Blackberry Storm? Ik denk van niet. Ik hoop nog steeds op een doorbraak van virtuele wereld. Xerox houdt vergaderingen in Second Life. Met toenemende bandbreedte en voldoende deelnemers zou het nu toch eens eindelijk moeten lukken."

Slimme netwerken
Hans Appel (Sun Microsystems): "Ik zit al bijna veertig jaar in het vak en heb al heel wat crises meegemaakt, maar die hadden vaak met overspannen verwachtingen in de branche zelf te maken. Nu hebben we een ander soort crisis, waarvan de afloop moeilijk is te voorspellen. Ik blijf niettemin optimistisch, zeker nu belangrijke technologische ontwikkelingen in gang zijn gezet. Slimme netwerken met sensoren, oftewel digitale zintuigen, gaan zorgen voor heel nieuwe toepassingen op het gebied van de gezondheidszorg, sport en milieu. We krijgen urgent computing, zoals computergestuurde dijkbewaking. GRID en cloud computing zullen zich volgend jaar verder versterken."

Glasvezel
Tim Poulus (TelecomPaper): "2009 wordt een jaar van veranderingen voor de Nederlandse telecomsector. Met de veiling van de mobiele frequenties komen er minimaal twee nieuwe spelers bij. Tele2 heeft zeker ambities op dit gebied. KPN gaat een besluit nemen over de aanleg van glasvezel, dat uit de eigen cash flow gefinancierd kan worden. Reggefiber kan zonder KPN 2,5 miljoen huishoudens aansluiten. Dat schiet aardig op."

"De kredietcrisis zal het beeld zeker gaan bepalen. KPN voelt zich nu sterk genoeg om de tarieven te verhogen in plaats van de verlagen. Vodafone moet flink bezuinigen; grote kans dat het Nederlandse kantoor ook moet inleveren. Verder zien we de terugtrekking van Telecom Italia op de Nederlandse markt, waardoor BBNed en Alice in de etalage komen te staan. Grote vraag is wie daar nu geld voor wil bieden."

CO2-neutraal
Arnoud Veenman (ISP Connect): "In de markt voor ISP's en hosting zie je een sterke consolidatie. Dat is in zekere zin goed nieuws voor de markt, waar marges voortdurend onder druk staan. De trend voor volgend jaar is zonder twijfel virtualisatie en CO2-neutraal opereren. Kostenbesparing in combinatie met duurzaamheid, dat moet ons DNA worden."

Peter van Eijk (Digital Infrastructures): "Ik zie weinig paniek om me heen, dus blijf optimistisch. De overheid blijft geld aan ICT uitgeven en bepaalde ontwikkelingen zullen wellicht in een stroomversnelling raken. Datacenters kampen met verspillingen, denk aan inefficiënte koeling. Op dat gebied kun je veel activiteit verwachten."

"Voor applicatiebouw breken waarschijnlijk minder goede tijden aan, al zit er nog veel onbenut potentieel in wat bedrijven nu in huis hebben. Cloud computing wordt steeds serieuzer. De eenvoud waarmee je op dat gebied toepassingen kunt realiseren is grensverleggend. ICT is geen luxe, zoals we de wereld nu hebben ingericht kunnen we niet zonder. Ook volgend jaar niet."