AMSTERDAM - De zorgsector wordt snel populair bij private investeerders. Alleen al in december zijn drie gezondheidsinstellingen in handen gekomen van investeerders uit de private sector. Dat schrijft de Volkskrant.

Zorg is dankzij de vergrijzing een groeisector en wegens de constante toestroom van patiënten niet onderhevig aan conjunctuurschommelingen. Vooral ziekenhuizen worden momenteel beschouwd als veelbelovende investering, zo meldt de krant.

IJsselmeerziekenhuizen komen na jaren van financieel onheil in handen van ondernemer Loek Winter. De ondernemer is momenteel in onderhandeling met het Sint Jans Gasthuis in Weert, waar hij 30 procent van de aandelen krijgt en bestuursvoorzitter wordt.

Walcheren
Op het Zeeuwse Walcheren wordt een gloednieuw ziekenhuis gebouwd door het Zwitserse consultancyconcern Davaci. In Boxmeer steken investeerders 200 miljoen euro in een commerciële kankerkliniek.

De politiek moedigt de marktwerking in de zorg al enige tijd aan, onder het mom van lagere prijzen en betere kwaliteit. Investeerders hebben daar, juist in deze tijd, wel oren naar. "Het is een groeimarkt", zegt een consultant.

Schaalvergroting
Vooral kleinere ziekenhuizen die op zoek zijn naar schaalvergroting gaan in zee met investeerders. “We willen niet financieel afhankelijk zijn van de banken, die soms krap zitten”, zegt een ziekenhuisdirecteur tegenover de krant.

De invloed van de markt in de zorg zal de komende tijd toenemen, mede omdat het het vanaf 2012 voor het eerst is toegestaan dat zorginstellingen wint uitkeren aan hun aandeelhouders. Wat een consultant betreft trekt de overheid zijn handen steeds meer af van de ziekenhuizen. “De politiek zal moeten accepteren dat een ziekenhuis failliet kan gaan."