EINDHOVEN - Frans van Houten vertrekt als topman bij chipfabrikant NXP. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend zonder de reden van zijn vertrek te noemen. De voormalige chiptak van Philips kampt met tegenvallende resultaten als gevolg van de ingezakte halfgeleidermarkt.

Van Houten stond vier jaar aan de top van het bedrijf, dat in 2006 door Philips werd afgesplitst en verkocht aan een groep investeerders. Hij heeft zich naar eigen zeggen beraad op de toekomst en is tot de slotsom gekomen dat nu "het juiste moment is om iets anders te gaan doen".

De Amerikaan Richard Clemmer volgt Van Houten per 1 januari op. Clemmer (56), die nu in de raad van commissarissen van NXP zit, heeft volgens het bedrijf ruime ervaring als bestuurder in de technologiesector. Hij was topman bij Agere Systems, de voormalige chipdivisie van Lucent, en werkte daarvoor onder meer 23 jaar voor de Amerikaanse chipfabrikant Texas Instruments.

De chipmarkt bevindt zich al meer dan een jaar in een neerwaartse spiraal, waardoor NXP zijn omzet drastisch ziet afnemen. Het bedrijf kondigde medio september een ontslagronde aan die wereldwijd 4500 banen kost. In Nederland verdwijnen 1300 arbeidsplaatsen. Het is nog de vraag of dat voldoende zal zijn. De daarop volgende escalatie van de financiële crisis heeft de chipindustrie nog verder onder druk gezet.