NEW YORK - De beurzen in New York deden dinsdag een stap vooruit. Een kapitaalinjectie van de Amerikaanse overheid voor de financiële tak van General Motors, GMAC, gaf beleggers weer enig vertrouwen in de geplaagde autobranche.

De toonaangevende Dow-Jonesindex won 2,2 procent, ofwel 184,46 punten, tot 8668,39 punten. De breed samengestelde S&P 500-index steeg 2,4 procent tot 890,63 punten. Technologiebeurs Nasdaq sloot op 1550,70 punten, een winst van 2,7 procent.

De Amerikaanse overheid trok maandagavond 6 miljard dollar uit om kredietverstrekker GMAC overeind te houden. De koers van autofabrikant General Motors, die 49 procent van GMAC bezit, ging hierop 5,6 procent omhoog. De reddingsactie stimuleerde ook de koers van branchegenoot Ford. Het aandeel won 3,2 procent.

Steun
"Het is duidelijk dat het nieuws over GMAC steun geeft aan de beurshandel. De regering zegt al maanden alles op alles te zetten. Er zit waarschijnlijk nog meer in het vat, zeker met de aankomende inauguratie", zei een Amerikaanse handelaar.

Wall Street negeerde enkele zeer tegenvallende macrocijfers. Zo bleken de prijzen van eengezinswoningen in oktober met 18 procent te zijn gedaald ten opzichte van vorig jaar. Het consumentenvertrouwen is in december gezakt naar het laagste niveau ooit gemeten.

Aantrekken
"Optimisten geloven dat de beurs weer geld zal gaan aantrekken in het nieuwe jaar. Portefeuilles worden herschikt en daarbij vinden er verschuivingen plaats in de richting van aandelen, omdat bijvoorbeeld de valutamarkten niets opleveren", stelde een Amerikaanse handelaar.

Enkele grotere technologiebedrijven met een goede kaspositie waren in trek. Beleggers verwachten van deze concerns dat ze goed zijn uitgerust om de naderende economische zwakke periode goed door te komen. Qualcomm, producent van draadloze chips, steeg 2,5 procent, softwaremaker Oracle won 3,5 procent. Computerproducent IBM steeg 2,8 procent.

Alcoa
Binnen de Dow waren aluminiumproducent Alcoa (plus 9,9 procent), amusementsbedrijf Walt Disney (plus 4,7 procent) en zakenbank JP Morgan Chase (plus 4,1 procent) sterke winnaars.

De prijs van een vat ruwe olie ging met 1,8 procent omlaag naar 39,31 dollar. Desondanks wisten oliemaatschappijen zoals Exxon Mobil, Chevron en ConocoPhillips winsten te boeken van 0,7 tot 5 procent.

In de New Yorkse valutahandel noteerde de euro 1,4070 dollar, tegen 1,4110 bij het slot van de beurshandel in Europa.