LEIDEN - Pharming kijkt naar manieren waarop het biotechnologiebedrijf zijn balans kan versterken. Het verlieslijdende Leidse bedrijf is daarover in gesprek met obligatiehouders. Ook wordt onder meer overwogen geldleningen aan te gaan.

Pharming maakte dat dinsdag bekend. Het bedrijf wil dat uitstaande obligaties worden omgezet in aandelen. Dat zou de rentelasten van de onderneming drukken. Pharming praat daarover met de obligatiehouders. Begin december gingen obligatiehouders al akkoord met een dergelijke conversie ter waarde van 20 miljoen euro. Nu staat er nog voor 50 miljoen euro aan obligaties uit.

Pharming lijdt elk kwartaal een verlies van vele miljoenen. Het bedrijf wacht nog steeds met het op de markt brengen van een van zijn producten. Daardoor zijn de kosten veel hoger dan de inkomsten.

Rhucin
Pharming verwacht halverwege volgend jaar een aanvraag in te dienen bij de Europese geneesmiddelenautoriteit (EMEA) voor goedkeuring van het medicijn Rhucin. Dat is een middel tegen acute zwellingen van zacht weefsel, zoals de tong. Eerder weigerde de EMEA het middel toe te laten.

In de Verenigde Staten heeft Pharming naar eigen zeggen bijna toestemming om Rhucin op de markt te brengen. Ergens in het eerste kwartaal heeft het bedrijf een gesprek met de autoriteiten in dat land.