AMSTERDAM - De AEX-index van de beurs in Amsterdam boekte dinsdag winst. Met name aandelen gerelateerd aan de olie-industrie en technologieaandelen waren in trek. Het was de laatste volledige handelsdag van dit jaar.

De AEX won 2,4 procent, ofwel 5,77 punten, tot 246,58 punten. De MidKap voor het middensegment ging 2,4 procent vooruit tot 308,24 punten. De beurzen van Parijs, Londen en Frankfurt stegen 1,8 tot 2,8 procent.

Op het Damrak was sprake van een rustige handelsdag. Er verwisselden veel minder aandelen van eigenaar dan gemiddeld. Veel beleggers zijn in de periode tussen kerst en oud en nieuw niet actief. Woensdag wordt het beursjaar 2008 afgesloten. De Amsterdamse beurs gaat om twee uur 's middags dicht. Frankfurt beleefde dinsdag al zijn laatste dag. De DAX-index verloor in 2008 ruim 40 procent van zijn waarde.

Jaarverliezen
De Europese beurzen stevenen af op zeer grote jaarverliezen. De onrust bij beleggers over de kredietcrisis en de naderende recessie heeft diepe sporen getrokken op de beurs.

Technologieaandelen waren de hele dag in trek. In Frankfurt was chipproducent Infineon de sterkste stijger met een 16,4 procent hogere koers, zonder een aanwijsbare reden. Het fonds steeg al voor de vierde achtereenvolgende dag. STMicroelectronics, een branchegenoot van Infineon, won in Parijs 0,8 procent. De Nederlandse chipmachinebouwers ASML en ASMI stegen in de AEX en MidKap respectievelijk 4 en 1,8 procent.

TomTom was de koploper van de AEX met een koerswinst van 6,9 procent. In de MidKap was automatiseerder Ordina de grootste stijger met een plus van bijna 19 procent. Beide fondsen hebben dit jaar zware averij opgelopen.

Olie
De olieprijs daalde nadat maandag een flinke stijging op de borden was gezet. Een vat ruwe olie werd 3 procent goedkoper tot 38,78 dollar. Ondanks deze daling behoorden de oliegerelateerde fondsen tot de winnaars van de dag. De Europese oliegiganten Shell, Total en BP wonnen 1,1 tot 2,9 procent. De toeleveranciers aan de olie-industrie Fugro en SBM Offshore gingen in de AEX 5,7 en 4,4 procent vooruit.

De euro stond op 1,4110 dollar, tegen 1,4230 dollar aan het einde van de handelsdag op maandag.